top of page
IMG_0939_edited.jpg

Tommy Sydsæter er en norsk tegneserieskaper som er best kjent for sine mange bidrag i Norsk MAD og Pyton, samt tegneserieversjonen av rockebandet Vazelina Bilopphøggers. I 1980-årene ble han og kollega Arild Midthun toneangivende forbilder for en oppblomstring av norske humorserier.

Norsk Mad og Vazelina

I 1980–1982 jobbet Sydsæter som tegner i Steddings og Master AS Reklamebyrå, men endret kurs etter å ha sett tegneseriene til Arild Midthun i Fantomet og Norsk Mad. Han hadde debutert i KOnK i 1982, og året etter ble han den andre norske serieskaperen som ble hyret av redaktør Dag E. Kolstad i stallen til Norsk Mad. Først som idémann og medmanusforfatter til Midthun i tresideren «Du vet du hater julen når ...», men ganske raskt først og fremst som tegner for Kolstad og Terje Nordberg.

Midthun og Sydsæter ble grunnlaget for en særnorsk tegneseriesuksess i 1980-årene. Etter Norsk Mad tegnet Midthun suksessen Truls og Trine i 1983, fulgt opp av Sydsæters like suksessfulle tegneserieversjon av rockebandet Vazelina Bilopphøggers fra 1984 til 1989, noe som blant annet ga ham Kulturdepartementets tegneseriepris i 1984, for Vazelina-albumet «Eventyr om Eksospott». Sydsæter tegnet også forsider for Pink Panter, Mjaurits og Daffy, og rakk å tusje Fantomet én gang.

Tommy Tusj og Dølle Døck

I 1985 fulgte Sydsæter, Midthun, Frode Øverli og John Kaare Råke etter Kolstad og Nordberg, som hadde sagt opp sine stillinger i Semic/Nordisk Forlag for å etablere forlaget Gevion Norsk Forlag A/S.

Sydsæter hadde allerede tegnet en lang rekke forsider for Norsk Mad, og ble nå ledestjernen i begge de nye humorbladene til forlaget. Vazelina-seriene fortsatte i Humor og Kanari, mens Pyton ble Sydsæters store tumleplass.

I «bladet som ga rumpehumoren et ansikt» var han med å skape populære figurer som Redaktøren, en parodi på Kolstad, Dølle Døck, etter manus av Kolstad, og metaserien «Rhesus Minus & Tommy Tusj», en surrealistisk og rølpete tegneserie om to serieskapere som bodde sammen, etter manus av Rolf "Rhesus Minus" Håndstad.

Sydsæters figurer ble gallionsfigurer for Pyton, men i juni 1990 sluttet han i bladet. Han vendte tilbake på tampen av 1991, sluttet igjen i 1993 og kom tilbake igjen i 1995. I mellomtiden hadde Sydsæter jobbet som spilldesigner i selskapet Funcom i 1994–1995. Han og Håndstad rakk akkurat å gjenopplive «Rhesus Minus & Tommy Tusj»-serien før Pyton ble nedlagt på tampen av 1996.

Fargelegging

Etter Pyton har Sydsæter vært mindre synlig som tegner. I 1998–2002 leverte han ideer, manus og og layout til Blekkulf-tegneserier, men siden har han vært mest aktiv som fargelegger av blant annet Pondus, Ernie, Rocky, Eon og ikke minst Nemi, som han jobbet med fra 2002 til og med 2017. Han tegnet dessuten for den hollandske skoledagboken Gein årlig fra 1990 til 2015.

Et utvalg av Sydsæters serier er samlet i to Vazelina Bilopphøggers-album og 128-sidersboken Vazelina Bilopphøggers: Høggman og andre historier (1989), en rekke Pyton-pocket og Pyton-album, samt albumene Dølle Døck: Slikkelig digg og Rhesus Minus & Tommy Tusj: Sammen er vi i araldit i den ni album sterke boksen MegaPyton (2009). Det er i tillegg gitt ut fire Vazelina Bilopphøggers-julehefter.

I 2020 kom boken Vazelina Bilopphøggers: De fantastiske tegneseriene, en samling med de første tegneseriene, som i sin tredje uke på salgslisten for norsk skjønnlitteratur klatret til topps.

Kilde: SNL (artikkel skrevet av Øyvind Holen)

Tommy Sydsæter

bottom of page